Plankrav ved søknad om investeringstilskudd
Plankravet skal stimulere til mer helhetlige og langsiktige behovsvurderinger før kommunene investerer i nye eller rehabiliterer de mest kostnadskrevende tilbudene.
Plankravet skal stimulere til mer helhetlige og langsiktige behovsvurderinger før kommunene investerer i nye eller rehabiliterer de mest kostnadskrevende tilbudene.
Kommunene skal vurdere behovet for fremtidige heldøgns omsorgsplasser nøye, i lys av sitt nåværende bo- og tjenestetilbud, den eksisterende boligmassen og hvordan dette kan utvikles i tiden framover.
Ta kontakt med nærmeste regionkontor dersom du har spørsmål om plankravet.
Du kan også sjekke siden for spørsmål og svar om plankrav.
Det legges ikke opp til at innføring av plankravet medfører behov for rullering eller endring av allerede vedtatt overordnede planer.
Tiltak som skal bidra til bedre kvalitet på eksisterende omsorgsplasser, får fritak fra plankrav:
Her er plankravskjema og dialogverktøy tilpasset ulike målgrupper.
Det finnes svært mange gode verktøy, statistikk og temasider som kan være nyttige for kommunene i planleggingsarbeid. For å gjøre det litt enklere å finne fram, har vi nedenfor samlet lenker til ulike kilder.
I tillegg anbefaler vi å bruke nettsidene til kompetansesentrene, forskningsrapporter og egne kartlegginger.
Alle trenger et trygt hjem: Nasjonal strategi for den sosiale boligpolitikken 2021-2024 (regjeringen.no)
Folkehelseloven (lovdata.no)
Folkehelseoversikt §5 (lovdata.no)
Leve hele livet – En kvalitetsreform for eldre (regjeringen.no)
Analyse og planlegging av Leve hele livet (ressursportal.no)
Håndbok for kommunene om Leve hele livet (regjeringen.no)
Statistikk og data kan si noe om befolkningsutviklingen og sammensetningen av innbyggere i kommunen, boligmassen, samt helse- og omsorgstjenester. Det meste av denne type data finnes hos Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette er data som er godt egnet til sammenligninger med andre kommuner.
Følg lenkene for å se statistikk og data på ssb.no:
Her er lenker til oversikter og sider hvor data, informasjon og dels forskning er satt sammen på tematisk og knyttet til bestemte fagområder og innsatser. Her er noen av de mest sentrale:
Spesialiserte verktøy til planlegging, knyttet til beregning av behov og for å skaffe seg oversikt:
Verktøy for kartlegging:
Les også:
Kommunene får innføring og opplæring i plankravet gjennom filmer som tar for seg ulike temaer, samt lenker til nettsider, veiledere og statistikk som kan være til nytte i kommunens planleggingsprosesser.