Med startlån ble Ingrid sjef i eget hjem

Da Ingrid Alnes Johannessen skulle flytte hjemmefra, ønsket hun ikke å bo i et bofellesskap. Ingrid ville kjøpe egen leilighet og være sjef i eget hjem. Med god hjelp fra familien og Ålesund kommune fikk Ingrid oppfylt drømmen sin.

Kommunenavn: Ålesund
Kommunestørrelse: Stor

Ingrid eier sin egen bolig, og har gjort det lenge. For snart 10 år siden kjøpte hun leilighet i Blindheim Park i Ålesund.

Ingrid står på balkong med nabolag i bakgrunnen. Foto.

Leiligheten er på 60 kvm og har alt på ett plan. Den ligger i andre etasje, har to soverom, romslig bad, åpen kjøkkenløsning og innvendig bod. Det ene soverommet bruker Ingrid som kontor. I tillegg er det en utvendig bod, samt en carport. Der står bilen hennes, som assistentene hennes kjører. Rett utenfor leiligheten ligger en fin liten park.

Ingrid er den eneste med utviklingshemming (nedsatt funksjonsevne) i sameiet og området rundt.

Husbanken fikk komme hjem til Ingrid og snakke med henne og pappa Svein-Rune Johannessen om prosessen rundt boligkjøpet og hvordan hun synes det er å bo i egen eid bolig.

Ønsket å flytte i egen bolig

Ingrid forteller at hun ønsket å flytte for seg selv da hun var rundt tjue år. Da hadde hun en individuell plan utarbeidet i samarbeid med Ålesund kommune. Ønsket om å flytte for seg selv var beskrevet i planen.

Ingrid var klar på at hun ønsket seg en egen leilighet der det var hun som var sjefen. Det skulle ikke være en leilighet i et borettslag med felles tjenestebase. Familien begynte derfor å se etter en bolig i nærheten av foreldenes hjem, men fant ikke akkurat det Ingrid ønsket seg.

Så dukket det nye boligprosjektet «Blindheim Park» opp i deres nærområde. Ingrid skrev under en kjøpekontrakt for en av leilighetene, og ventet i spenning mens byggearbeidet pågikk.

– Det var veldig greit å kjøpe på et tidlig tidspunkt. Vi kunne til en viss grad påvirke prosjektet og få det akkurat sånn det passet best for Ingrid, forklarer pappa Svein-Rune.

Ingrid forteller at de fulgte byggingen på nært hold. – Jeg fikk komme inn i leiligheten før den var helt ferdig og det var veldig spennende å følge med mens de bygget, forteller Ingrid.

Godt samarbeid med kommunen

Ingrids far kjente godt til mulighetene de hadde, både når det gjaldt boform og finansiering fra kommunen.

Da de bestemte seg for leiligheten i Blindheim park, var Ålesund kommune med på laget. Ingrid stod fritt til å velge den boligen hun ønsket, og fikk finansieringen hun trengte.

Ingrid betalte 2 485 000 kroner for boligen sin. Den ble kjøpt ved hjelp av startlån og tilskudd til etablering fra Ålesund kommune. I tillegg hadde hun litt egenkapital.

Ingrid får beslutningsstøtte av foreldrene, men er selvstendig. Hun har egen BankID, er ansvarlig for eget lån og har selv skrevet under på låne- og tilskuddsavtalen med kommunen.

– Vi er veldig fornøyde med Ålesund kommune. Ingrids prosess med å flytte hjemmefra og å løsrive seg fra oss, har vært vellykket. Alle aktørene har vært koordinerte, positive og løsningsorienterte. Det er avgjørende å jobbe sammen for å få til den beste løsningen, sier Svein-Rune.

Nærhet til familien var viktig

Ingrid ønsket å finne en bolig i nærheten av foreldrene. De er gode støttespillere og bistår også med beslutningsstøtte. – Det å bo nærme mamma og pappa er veldig viktig for meg. De er heltene mine og hjelper meg masse, sier Ingrid.

I tillegg var nærhet til jobben, treningssenteret og butikker viktig. De første 8 årene tok Ingrid bussen til jobben hos Vekst Ålesund. I dag er den i nærheten og hun kan gå til jobben.

Ingrid forteller at det gikk fint å flytte inn i egen leilighet. Den første natten sov pappa på gjesterommet, men etter det har hun klart seg selv. Hun føler seg trygg i leiligheten sin.

I begynnelsen ble det litt for lett å spise for mye når hun var alene. Nå har hun mer orden på kostholdet. Det er viktig for Ingrid å holde vekten. Derfor har hun et mål om å gå 10 000 skritt om dagen, i tillegg til de faste treningsrutinene.

En aktiv og selvstendig dame

Ingrid sitter i en sofa og strikker. Foto.Ingrid er en bereist, sprudlende, aktiv dame med mange jern i ilden. Hun trives veldig godt i leiligheten sin. Hun jobber både i barnehage og på vaskeri. På fritiden svømmer hun og trener på treningsstudio flere ganger i uken.

I tillegg liker Ingrid å male, strikke, sykle og å være med venner. Hun elsker Kaptein Sabeltann og har vært i Dyreparken i Kristiansand 28 ganger. – Jeg elsker å invitere venner på taco-fest om fredagen, da er jeg festens dronning, forteller hun.

Ingrid har brukerstyrt personlig assistanse (BPA) 38 timer i uken. Hun får hjelp to timer hver morgen før hun går på jobb, og fem timer etter jobben. I tillegg har hun assistanse annenhver helg på dagtid.

Ingrid har faste rutiner med vaskedag mandag og handledag torsdag. Hun er ikke så god venn med komfyren eller brødkniven, men med mikrobølgeovnen går det fint.

– Jeg er en selvstendig dame og jeg har det veldig bra. Men det er viktig med hjelp og støtte, både fra assistentene mine og familien, avslutter Ingrid.

Les mer

Boliger til personer med utviklingshemming

Veiledning om bolig for personer med utviklingshemming og pårørende