Eksempler og erfaringer
Her finner du eksempler og erfaringer fra boligsosialt arbeid i kommunene. Tekstene er ment å være til inspirasjon for andre.
Dronning Ingrids hage er et sykehjem med 130 plasser, bygd etter helt nye prinsipper. Her er beboerne og deres opplevelse av hjem og hjemlighet satt øverst. Kommunen har vektlagt kunnskap om behovet til personer med demens i hele prosjektet. Byggene danner skjermede uterom der beboerne kan bevege seg fritt. Her finnes også kafé, pub, frisør, ølbryggeri og legekontor med mer.
#Investeringstilskudd #Eldre #Nedsatt funksjonsevne
Med Carpe Diem demenslandsby har Bærum kommune etablert 19 unike hjem ved å gi boenhetene forskjellige farger, møbler og interiør. Institusjonspreget med lange hvite korridorer er erstattet med attraktive uteareal som er lett å nå fra alle bogruppene. Landsbyen har 158 plasser og et dagaktivitetssenter.
#Investeringstilskudd #Eldre #Nedsatt funksjonsevne
Bærum kommune beskriver dette prosjektet som et innovativt, energivennlig og klimaklokt prosjekt. Sykehjemmet danner sammen med skolen og barnehagen et nytt lokalsenter. Fellesarealene er tenkt brukt som møteplasser på tvers av generasjonene. Det er satt høye ambisjoner for innhold og drift. Det handler om å ha fokus på beboerne, og legge til rette for en så god hverdag som mulig.
#Investeringstilskudd #Lån fra Husbanken #Eldre #Nedsatt funksjonsevne
Verdal bo og behandlings er et nytt sykehjem med 132 plasser. Sykehjemmet erstatter to gamle sykehjem med til sammen 89 plasser. De har vektlagt å etablere et kulturtilbud på huset som inviterer bygda inn. Her kan alle som vil besøke kafeen eller delta på kulturarrangementer, konserter, bokbad med mer.
#Investeringstilskudd #Eldre #Nedsatt funksjonsevne
Strømmehaven består av 42 nye omsorgsboliger, spesielt designet for personer med demens. Her kan beboerne bo livet ut. Boligene er samlokalisert med vanlige omsorgsboliger og et lite sykehjem. Her er det også en base for hjemmetjenester og et dagsenter for eldre som bor i nabolaget. En butikk, frisør og kafé er åpne for hele nabolaget. Tunet består av i alt 80 omsorgsplasser.
#Investeringstilskudd #Eldre #Nedsatt funksjonsevne
Trondheim kommune har etablert prøveprosjektet Prøvebo for å hjelpe personar med utviklingshemming til å kjøpe sin eigen bustad. Gjennom ein treårsperiode planlegg kommunen å skaffe 30 bustader fordelt på ulike bustadprosjekt i Trondheim. Prosjektet er godkjent som ei prøveordning med tilskot til utleigebustader, slik at kommunen kan kjøpe bustader i utbyggarprosjekt.
#Boligsosial metodikk #Investeringstilskudd #Startlån #Nedsatt funksjonsevne
I mai 2023 flytta seks unge med utviklingshemming inn i sine eigne leilegheiter i det nybygde Tyribo burettslag i Risør. Leilegheitene vart finansiert med startlån frå kommunen, og prosjektet vart realisert trass høge byggekostnader gjennom god prosjektstyring.
#Investeringstilskudd #Nedsatt funksjonsevne #Startlån
Studentsamskipnaden i Stavanger (SIS) har bygd to bustadbygg med til saman 129 eittroms hyblar. Bygga ligg på campusen til universitet på Ullandhaug, og alle hyblane er tilrettelagde for studentar med nedsett funksjonsevne.
#Studentboliger #Lån fra Husbanken #Nedsatt funksjonsevne
Felles framtid er eit burettslag for personar med utviklingshemming i Stange kommune. Burettslaget stod ferdig i 2016. Her eig dei ti bebuarane si eiga leilegheit, og kommunen leiger lokale til sine tilsette.
#Investeringstilskudd #Nedsatt funksjonsevne #Startlån
Då Ingrid Alnes Johannessen skulle flytte heimanfrå, ønskte ho ikkje å bu i eit bufellesskap. Ingrid ville kjøpe eiga leilegheit og vere sjef i eigen heim. Med god hjelp frå familien og Ålesund kommune fekk Ingrid oppfylt draumen sin.
#Nedsatt funksjonsevne #Startlån
Etter over 25 år i mellombelse lokale hadde Arendal kommune behov for eit samla avlastingstilbod for barnefamiliar. I august 2022 opna Røedtunet, med ti plassar fordelt på tre bygg rundt eit tun med leikeareal og god tilgjenge.
#Investeringstilskudd #Nedsatt funksjonsevne
Seks unge personer med funksjonshemminger har fått hver sin nye leiebolig, med omsorgsboligstandard og personalbase, sentralt plassert i Brumunddal. I tillegg har Ringsaker kommune skaffet 13 leiligheter med kommunal tilvisningsrett. Prosjektet er kommet stand gjennom et offentlig-privat samarbeid, og er finansiert med de tidligere Husbankordningene, grunnlån og tilskudd til utleieboliger.
#Utleieboliger #Nedsatt funksjonsevne
Nittedal kommune har en strategi om at den enkelte skal kunne eie egen bolig. I dette eksempelet gjelder det etablering av andeler i borettslag som et tilbud til innbyggere med nedsatt funksjonsevne som mottar tjenester fra kommunen. Kommunen initierer prosesser og styrer arbeidet sammen med de som ønsker å eie egen bolig.
#Investeringstilskudd #Lån fra Husbanken #Nedsatt funksjonsevne
Åtte unge voksne med nedsatt funksjonsevne flyttet inn i hver sin egen bolig i november 2020. De nye boligeierne får dermed et botilbud som er organisert som sameie etter at de flyttet ut av foreldrehjemmet.
#Investeringstilskudd #Startlån #Nedsatt funksjonsevne
Froland kommune hadde behov for flere kommunale utleieenheter til unge mennesker med funksjonsnedsettelser. For beboerne var det viktig med personalbasen i umiddelbar nærhet, og det å kunne søke bistand og trygghet innomhus.
#Investeringstilskudd #Nedsatt funksjonsevne
Smibakken borettslag i Lindesnes kommune består av sju leiligheter for unge personer med funksjonshemming. Alle beboerne eier boligen selv. De eier også fellesrommet med kjøkken, trimrommet, utearealet og personalbasen. Boligene er tilpasset den enkelte beboers funksjonsnivå og smak. Kommunen leier personalbasen og yter omsorgstjenestene hver enkelt trenger.
#Investeringstilskudd #Startlån #Nedsatt funksjonsevne