Oksenøya sykehjem: Der generasjoner kan møtes!

Bærum kommune beskriver dette prosjektet som et innovativt, energivennlig og klimaklokt prosjekt. Sykehjemmet danner sammen med skolen og barnehagen et nytt lokalsenter. Fellesarealene er tenkt brukt som møteplasser på tvers av generasjonene. Det er satt høye ambisjoner for innhold og drift. Det handler om å ha fokus på beboerne, og legge til rette for en så god hverdag som mulig.

Hagefest. Foto.
Indre hage med drivhus, planter  og benker. Foto.
Uterom terrasse mange sitteplasser og bord. Foto.
Takterrasse med blomsterbed og sittegruppe.Foto.
Barnehagebygget er nabo. Foto.
Utsikt til idrettsanlegg og friområde. Foto.

Tekst og bilder i denne artikkelen er levert av SINTEF Community basert på befaringer, intervju med daglig leder, arkitekt og planleggere i kommunen.

Resultat

Bakgrunn

De tre prosjektene som utgjør Treklang hadde alle ambisjoner om å være innovative, energivennlige og klimakloke bygninger. Prosjektene skulle oppfylle kravene til å være et pilotprosjekt i FutureBuilt, og som en del av denne målsettingen skulle byggene danne et slags lokalmiljøsenter på Oksenøya. Målsettingen var deling av arealer og funksjoner samt at ulike generasjoner kunne møtes.

Mål og målgruppe

Kommunen ønsket å skape nye rammer for et fellesskap på tvers av generasjoner ved det sentrale torget og "generasjonsgaten" som ligger mellom byggene. Her er det adgang til lokaler og funksjoner som kan brukes på tvers av de tre institusjonene, også i fritiden. Kafeen på sykehjemmet driftes av Norlandia og er åpen for alle i bydelen. Flerbrukshallen kan brukes som kino, forsamlingssalen kan leies av foreldre, beboere og pårørende, og lekeplasser skal brukes i fritiden. Utformingen av hele kvartalet er planlagt slik at det skal bidrar til å bli et lokalsenter på Fornebu, tanken er at denne løsningen skal støtte en følelse av tilhørighet og samhold.

Beskrivelse av løsning

Om bygget 

Oksenøya sykehjem er et stort sykehjem, med 150 beboerenheter fordelt på fire etasjer. Rommene er organisert i bogrupper på åtte beboere. Sykehjemmet er definert som et somatisk sykehjem, men en stor andel av beboerne har også ulike grader av kognitiv svikt. Sykehjemmet inneholder i tillegg et dagaktivitetssenter. På sykehjemmet er det også et moderne treningssenter, velværerom, frisørsalong og en fotpleiesalong, som alle i bydelen kan bruke.

På nettsiden aktiv-kommune.no kan innbyggerne bestille leie av lokaler. Byggene henger sammen under bakken, med en flerbrukshall og felles parkering. Dekket over disse arealene er benyttet til et felles uteareal for alle, "generasjonsgaten" og torget.

Om erfaringer med løsningen

Leder på sykehjemmet forteller mange hverdagshistorier som vitner om at generasjoner møtes i hverdagen. Det har allerede blitt en kultur for å dele ting, selv om det fortsatt er mye som kan utvikles i tiden framover. Barnehagen kan for eksempel komme med grønnsaker, sykehjemmet kan ha noe annet, også lager de suppe sammen. Skoleelever kan ha bakt boller, som de deler med beboerne.

Det blir hyggelige små møter i hverdagen av slike tiltak. De krever nødvendigvis ikke så stor innsats, men betyr mye for beboerne. Mange av beboere setter pris på å kunne følge med når barna kommer på skolen om morgenen. Det er en motivasjon for å komme seg opp. De følger også med om barna kommer for seint. En beboer kan kommentere: –"Nå er hun mora der for sein igjen!".

Og noen beboere har faktisk lært å kjenne igjen noen av barna på sekkene. Med barna følger det mye glede. Nå har skolen bestemt at de største barna skal ha friminutt på denne siden av bygget. Det gjør at beboerne kan se når de er ute og leker, det gir masse liv. Når det blir vår, er det også mer naturlig for de eldre å gå enda oftere ut.

Uteareal, gårdsrom og takterrassen

Både ansatte og beboere er glade i det store grønne gårdsrommet sansehagen. Hit kan alle komme ut, og ingen går seg bort. I andre etasje ligger en stor grønn takterrasse. Leder forteller at den oppleves som attraktiv og er populær, og gir en følelse av å komme ut i naturen

Brukermedvirkning

Bærum kommune sto for planlegging av bygget og har kompetanse fra tidligere byggeprosjekter. Det har ikke vært noe brukermedvirkning. Norlandia kom inn da bygget sto ferdig.

Finansiering

Prosjektet mottok 10 millioner investeringstilskudd fra Husbanken til dagaktivitetssenter (2024) 312 millioner investeringstilskudd til 150 sykehjemsplasser.

Tips til andre

Videreføring av arbeidet

Bærum kommune viderefører dette konseptet i et annet området på Fornebu, Tårnkvartalet. Her planlegges det for et nærmiljøsenter som blant annet består av bibliotek og en videregående skole.

Lenker

Oksenøya Senter Treklang( bygg.no)

Oksenøya bo- og behandlingssenter: Nye muligheter i tidligere flyplassområde (arkitema.com)

Oksenøya Sykehjem (norlandiacare.no)

Oksenøya sykehjem (Bærum kommune)

Treklang Oksenøya senter (futurebuilt.no)

Erfaringer fra "Hagebyer" tilrettelagt for personer med demens, SINTEF (PDF)