Gauldal bygg oppfører en enebolig som passivhus på Løvset i Melhus kommune. Eneboligen brukes som demonstrasjonsbygg for hele Norgeshus-kjeden og er bygget etter tradisjonelle byggemetoder for trebyggeri og utstyrt med solfangeranlegg og varmepumpe for vannbåren oppvarming.
Prosjektbeskrivelse
Norgeshus har bygget sitt første pilotprosjekt etter passivhusstandard som oppfyller NS 3700. Boligen er satt opp på ei utsiktstomt på Løvset i Melhus, vel 20km sør for Trondheim. Boligen er på 198 m² og inneholder en hovedleilighet på to plan på 150m² samt en bileilighet på et plan på 48m². Begge enheter er tilpasset krav til universell utforming. Det er etablert egen garasje/carport samt biloppstillingsplass.
Boligen er bygget med tradisjonelle trekonstruksjoner, blant annet med bruk av Iso3 stender fra Moelven og Ekstrem isolasjon, og prosjektet har innebåret en lærerik prosess der alle deltakende parter i prosjektet har høstet kunnskap om passivhus, da i forhold til prosjektering, byggetekniske løsninger og tekniske installasjoner.
Oppvarmingssystem består av solfangere til oppvarming av varmtvann (dekker ca. 50 %) samt luft - vann varmepumpe med vannbåren varme i gulv. Resterende varmebehov dekkes av elektrisitet. Total bruksareal er 198m² og en del av de tekniske løsningene er "oppgradert" i forhold til om bygget var blitt prosjektert etter gjeldende TEK krav. Norgeshus Gauldal Bygg AS har bygd og solgt boligen. Byggestart var mai 2011 med ferdigstillelse i januar 2012.
Tiltak
Konstruksjon
tett bygningskropp / ekstra isolering

Isolasjon i grunn før støping
Fotografi: Norgeshus AS Arkitekt: Norgeshus (ARK)

Fotografi: Norgeshus AS Arkitekt: Norgeshus (ARK)

Bygg ferdig tettet utvendig
Fotografi: Norgeshus AS Arkitekt: Norgeshus (ARK)

Tetthetsmåling
Fotografi: Norgeshus AS Arkitekt: Norgeshus (ARK)

Tetthetsmåling
Fotografi: Norgeshus AS Arkitekt: Norgeshus (ARK)
Boligen er beregnet etter NS 3700 "Kriterier for passivhus og lavenergihus" og det er lagt vekt på gode konstruksjonsløsninger med minimale kuldebroer. Valgt konstruksjonsløsningen er relativ tradisjonell for å unngå at den oppleves som “fremmed” for tømrerne. Det har vært fokusert på minimale tykkelser på ytterveggene, som er bygd opp av 220mm Iso3 stender fra Moelven med 70mm innvendig påforing med inntrekt dampsperre. Det er benyttet ekstrem isolasjon, kvalitet 33. Dampsperre er inntrukket og tekniske føringer lagt i innvendig påforing, blant annet for å hindre hull i dampsperren. Total tykkelse på veggen er 290mm og den har en beregnet U-verdi på 0,11 W/m²K. Valgt vindustype er NorDan N-Tech passivhusvindu med gjennomsnittlig U-verdi på 0,72 W/m²K. Takkonstruksjon er tradisjonell kompakttak med gjennomsnittlig tykkelse 450mm og U-verdi på 0,09 W/m²K. Isolasjon i grunnen er 350mm ekstrudert polystyren med U-verdi 0,09W/m²K.
Detaljløsninger er prosjektert for å begrense kuldebroer og luftlekkasjer. Det har i løpet av byggeperioden vært lagt stor vekt på tetting samt å lage de beste løsninger der det var utfordringer med kuldebroer. Tetthetsmåling som ble utført av Rambøll på ferdig bygg viser et resultat på 0,3. Dette er godt innenfor kravet til tetthet for passivhus jfr. NS 3700 på 0,6.
Energi
varmepumpe / solfanger / energibesparende utstyr / varmegjenvinning
Det er installert balansert ventilasjonsanlegg med høyeffektiv roterende varmegjenvinner. Virkningsgrad er på ca. 85 % og spesifikk vifteeffekt (SFP) er oppgitt 1,29 kW/(m3/s). Som varmesystem blir det installert vannbåren gulvarme. En luft/vann varmepumpe som er koblet sammen med et solfangeranlegget står for hovedandelen av oppvarmingen. Solfangeranlegget skal dekke ca. 50 % av varmtvannsløsningen. Det er tilrettelagt for ”inne-ute” brytere som setter boligen i ”hvilemodus” når man er ute. Det benyttes en del LED lys samt bevegelsessensorer.
De tekniske fag har vært sterkt involvert i prosessen for å lage de beste løsninger i forhold til varmeløsninger og ventilasjon. Solfangere ble levert og montert på utsiden av kledning. Dette viste seg å være en estetisk ikke så bra løsning, slik at disse ble flyttet inn i kledningen for å være bedre integrert i fasaden.
Beregninger utført ihht NS 3031 og NS 3700 for netto energibruk og levert energi. Beregning er gjort med simuleringsprogrammet SIMIEN. Netto energibehov for bygget er på 81,6 kWh/ m²år, og oppvarmingsbehovet er på 19,2 kWh/ m²år, som er under kravet for boligen beregnet for lokalt klima etter NS 3700.
Total prosjektkostnad var beregnet til 4,8 MNOK, der selve byggekostnadene skulle utgjøre 3,3 MNOK. Prosjektkostnad pr m2 oppvarmet BRA er oppgitt til 24242 kr/m2 . Prosjektet har mottatt 90000 kr i støtte fra Enova.
Sluttrapport og oppdatert prosjektbeskrivelse for Passivhuset Løvset, Melhus - Norgeshus