Siste byggetrinn: Sande kommune har tilegnet seg kunnskap om tilrettelegging for personer med demens ved studieturer og faglitteratur. Med dette som utgangspunkt og egen erfaring fra Sandetun sykehjem og omsorgsboliger, planla de bofelleskapet i Jernbanegata 28. Tomtas form og størrelse ble bestemmende for utformingen.
Planløsning og utforming
Plangrepet ble en vifteform med 8 private boenheter i ytterkant og et sentralt plassert felles oppholdsareal. Løsningen gir beboerne direkte atkomst til fellesareal uten korridor. Med ytterdøra plassert litt tilbaketrukket nær skyllerom og lager unngår man at beboerne går ut her, eller blir stående foran døra i frustrasjon.
Felles spisekjøkken og kontor/ møterom er plassert i ytterkant. En foldedør gjør det mulig å stenge av spisekjøkken fra oppholdsareal. Med en trekonstruksjon skapes det egnet plass til sittegruppen i oppholdsarealet. Oppholdsarealet åpner seg mot en over bygget terrasse og en stor hage. Den deles med andre bogrupper for personer med demens. De private boenheter har egen ytterdør til den store hagen som er avgrenset med gjerder og vegetasjon.
Belysning
Dagslys er viktig for personer med demens. Et langstrakt fellesareal med boenheter på hver side krever overlys eller spesial belysning. Her er valgt en løsning med kunstig dagslys, Dali, som kan styres. Kostnadene tilsvarer en løsning med naturlig overlys.
Dagens bruk
Bofelleskapet brukes i dag av relativt godt fungerende personer. For tiden er reminisensrommet og en boenhet nærmest hovedinngangen tatt i bruk til dagsenter. Dette er en midlertidig løsning som fungerer rimelig bra. Personalet ønsker seg ytterligere et bofelleskap gjerne med lik utforming. Inntrykket er at beboerne, personale og pårørende trives.