Får boligdrømmen oppfylt

I mars 2016 flytter ni unge voksne funksjonshemmede inn i hver sin miljøvennlige leilighet på Romstølen i Arendal. De har selv bestemt hvor de skal bo og hvordan leilighetene skal se ut. Arendal Eiendom KF er byggherre og selger prosjektet til Romstølen Borettslag, slik at de unge blir andelseiere til hver sin leilighet.

Under nedleggelsen av grunnsteinen 3. september 2015 vanket det lovord fra alle deltakerne i prosjektet. Både kommunen, arkitekt, entreprenør og foreldregruppa var fornøyde med hverandres innsats og velvilje til å skape gode boliger for de ni beboerne.

En av beboerne la ned grunnsteinen i byggets fundament.
Michael Spicer (23) la på vegne av beboerne, ned grunnsteinen i form av en antikk kakeboks med en artikkel om prosjektet fra lokalavisen og tegningene av bygget. Styreleder i Arendal Eiendom KF, Peder Syrdalen (t.h.) stod for selve seremonien på byggeplassen.

En enorm innsats

-Dette er første gang vi har grunnsteinsnedleggelse i min jobb. Vi er med på å realisere noen ekstra store drømmer i nettopp dette borettslaget. Her er det mange som har gjort en enorm innsats med alt fra politisk gjennomslag og økonomi til tekniske og funksjonelle løsninger. Vi skal gjøre dette til det beste for disse ungdommene, sa Tarjei Ravn fra byggherren Arendal Eiendom KF.

De ni unge voksne, som har blitt godt kjent med hverandre gjennom fritidstilbudet til IK Grane, skal eie hver sin komplette leilighet på 62 kvadratmeter. I det 1.000 kvadratmeter store vinkelbygget blir det også et fellesanlegg med kjøkken, spiserom, aktivitetsrom og TV-stue med peis. Bygget skal også romme en døgnbase for kommunen. Hele prosjektet har en prislapp på 30 millioner kroner.


Slik vil det ferdige leilighetsbygget se ut når det står ferdig i februar 2016. Perspektiv: Rambøll.

Bygget blir fullt universelt utformet og får passivhusstandard. Det ligger i et etablert boligområde like nord for Arendal sentrum med hyggelige naboer og fine naturområder rundt omkring. Fem minutters gange unna er det en stor videregående skole, et menighetssenter, en idrettspark med fotballbaner og kunstisbane, og bussforbindelse til byen.

Tilrettelagte aktiviteter

-Jeg gleder meg veldig til å flytte inn. Da kan folk komme og besøke oss. De kan overnatte, vi kan lage mat sammen og gjøre noe gøy, sa Anette Svendsen (22) til Agderposten.

I dag bor alle hjemme hos foreldrene. De har dagaktiviteter med tilpassede jobber eller tilrettelagte aktiviteter av ulike slag. Ungdommene liker å ha program og aktiviteter, men trenger varierende grad av hjelp for å få det til. 

Engasjert foreldregruppe

Kjetel Vidar Kittelsen er selv utbygger og far til en av ungdommene. Han har vært drivkraften i foreldregruppa som startet å prate om selveierleiligheter tilbake i 2007.

-Det har vært spennende å være med på dette, og veldig moro å se at byggingen er i gang. En spesiell takk til politikerne som har vist stor velvilje og enstemmig gått inn for prosjektet, sa han.

Arendal Eiendom KF er byggherre, og de har fått investeringstilskudd av Husbanken på 45 prosent av totalprisen. I tillegg får det kommunale foretaket fradrag på momskostnader som betyr ytterligere 25 prosent spart. Den kommunale tomta er dessuten lagt inn i budsjettet til selvkost.

Genialt konsept

-Den økonomiske løsningen er helt genial. Det gjør det mulig for ungdommene å få råd til å kjøpe ut leilighetene gjennom et borettslag etter ferdigstillelse, sa Kittelsen.

Hver leilighet kommer på mellom 1,3 og 1,4 millioner kroner. Cirka ¾ av kjøpesummen blir fellesgjeld, og resten blir finansiert med egenkapital eller startlån. Borettslaget vil også eie døgnbasen som kommunen skal leie tilbake, noe som skal dekke deler av felleskostnadene.

Når en av beboerne en gang vil selge sin leilighet, blir det til en pris som er avtalt med kommunen på forhånd. Kommunen skal da sammen med beboerne og foreldrene bestemme hvem som får flytte inn i den ledige leiligheten. 

-Dette er et kjempebra konsept som jeg håper kan være et eksempel for andre kommuner, sa Kittelsen fornøyd etter at "grunnsteinen" var på plass.


Beboerne, foreldrene, utbygger, politikere, arkitekt og Husbanken var med på den høytidelige grunnsteinsnedleggelsen på byggeplassen 3. september 2015.

 

Tekst og foto: Kim A. Johnsen/Husbanken