- Som å komme hjem

- Det er ubeskrivelig godt å være ferdig med hospitstilværelsen og kunne flytte inn i egen Housing First-bolig, smiler Wilhelm Eikås (51). Dette er som å komme hjem, sier han etter å ha støvsuget leiligheten for å invitere til nytrukket kaffe i egen stue.

Wilhelm føler at han er i ferd med å få livet på skinner igjen etter at han ble bostedsløs i 2012. Siden den gang har han hatt et omflakkende liv og bodd på flere hospits i Bergen. Han har svært lite positivt å si om disse overnattingsstedene.

- Housing first-tiltaket har gitt meg et nytt hjem og medarbeidere, som alltid stiller opp for meg, sier Wilhelm Eikås.

-Her blir alt stjålet. Selv har jeg mistet to pass, flere mobiltelefoner, penger og nesten meg selv, sukker han.


Slik vi forstår han er det en psykisk belastning å overnatte på hospits. Derfor er tildelingen av en Housing First-bolig en stort gode for han. Nå kan han endelig roe seg ned etter all turbulensen som har vært. Den nye boligen ligger skjermet til med stue, kjøkken, soverom og bad samt egen hage. Han har ikke bodd her så mange ukene enda, så det er fortsatt en del ting som skal på plass, før han kan sette seg ned i godstolen.

Hva synes du er det beste med Housing First-tiltaket?

- For det første har jeg fått egen bolig. Dessuten er de menneskene som jobber her alltid tilgjengelige, hjelpsomme og hyggelige. Dette er et tiltak jeg kan anbefale alle som trenger det, selv om noen må ha mer tilsyn enn andre.

Selv har Wilhelm store forventninger både til å bo her og til seg selv.
- Jeg er takknemlig for all hjelp jeg har fått og er klar over at jeg ennå har en lang vei å gå før livet blir stabilt, avslutter han.